Bij zorgvragers met een reumatische aandoeningen kun je verschillende aandachtsgebieden een plek geven in het zorgplan. De interventies zullen vooral betrekking hebben op het fysiek en mentaal helpen omgaan met chronische pijn en problemen die samenhangen pijnklachten. Denk aan slapeloosheid, mobiliteitsbeperking en relationele problemen. Daarnaast kun je zorgvragers met bewegingsproblemen adviseren over inzet van hulpmiddelen en eventueel ondersteunen bij dagelijkse levensverrichtingen. En waar nodig betrek je natuurlijk een reumaverpleegkundige of paramedici.
Bij zorgvragers met reumatoïde artritis beslaat je zorgplan voornamelijk de volgende aandachtsgebieden: monitoren van de ziekteactiviteit en comorbiditeit, educatie over medicatie, therapietrouw en zelfmanagement, adviseren over pijnbestrijding, leefstijl en coping (1).
Monitoren van de ziekteactiviteit en comorbiditeit
De daadwerkelijke ziekteactiviteiten meten is een taak voor de reumatoloog of reumaverpleegkundige met behulp van de DAS28. Als wijkteam kun je wel de symptomen monitoren. Fysiek, maar mentaal, psychologisch, geestelijk én sociaal. Zo help je zorgvragers ook in de thuissituatie grip te krijgen op hun gezondheid. Sommige ziekenhuizen bieden apps waarin zorgvragers de activiteit van hun ziekte kunnen doorgeven aan hun specialist (2).
Naast de reumatische klachten is het belangrijk om als verpleegkundige ook oog te hebben voor comorbiditeit. Denk bijvoorbeeld aan hypertensie, hypercholesterolemie, diabetes mellitus en cardiovasculaire aandoeningen. Gezondheidsrisico's waarop zorgvragers met reuma meer kans hebben. Dit risico neemt af bij adequate behandeling van de aandoening en hangt dus nauw samen met de ziekte-activiteit (1).
Educatie over medicatie, therapietrouw en zelfmanagement
De belangrijkste behandeling van reumatische aandoening is het starten met medicatie. Deze helpt om schade aan gewrichten en organen te voorkomen. Goed om te weten: op dit moment is er alleen medicatie beschikbaar die de de ziekte remt en klachten vermindert. Reumatische aandoeningen kunnen niet worden genezen. De belangrijkste reumaremmers zijn (3)(4):
CsDMARD's - dit zijn de klassieke reumamedicijnen, zoals Methotrexaat en Sulfasalazine.
BDMARD’s - dit zijn de biologische medicijnen. Deze worden vaak voorgeschreven als klassieke medicatie onvoldoende werkt of bijwerkingen geeft.
TsDMARD’s - dit zijn de zogenaamde JAK-remmers die in beeld komen als de twee voorgaande medicijnen niet werken.
Je kunt zorgvragers voorlichting geven over het zetten van de injecties en eventueel hierbij ondersteunen. Uiteraard ben je altijd scherp op bijwerkingen. Let bij zorgvragers die reumaremmers gebruiken extra op vanwege een verhoogd infectierisico. Zeker als ze biologische medicatie, JAK-remmers of prednisolon gebruiken. Reumaremmers worden vaak in combinatie gebruikt met pijnmedicatie, zoals paracetamol, ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) en eventueel opioïden en medicinale cannabis (3)(4).
Welke medicatie voor iemand werkt is vaak een kwestie van proberen. Het kan daarom even duren voordat de juiste combinatie van medicatie gevonden is. Als wijkverpleegkundige kun je zorgvragers uitleggen dat het belangrijk is dat ze medicatie blijven proberen, ook als ze bang zijn voor bijwerkingen. Reumatische aandoeningen die onbehandeld blijven, zijn namelijk ook erg gevaarlijk. Aan de andere kant zijn zorgvragers bij wie de ziekte al lang rustig is vaak ook bang om af te bouwen. Ook hierover kun je voorlichting geven (1).
Adviseren over leefstijl, pijnbestrijding en coping
Naast medicamenteuze behandeling kan een gezonde leefstijl bijdragen aan het afremmen en verminderen van reumatische klachten. Adviseer zorgvragers om voedingsrichtlijnen van het voedingscentrum te volgen en schakel eventueel een diëtiste in. Bijvoorbeeld als er sprake is van overgewicht (1)(5).
Ook is het voor zorgvragers met reumatische aandoeningen belangrijk om te blijven bewegen. Zelfs als de ziekte heel actief is. Bewegen helpt een afwijkende stand van gewrichten voorkomen, houdt de spierkracht op orde en de conditie goed. Bewegen help ook tegen pijnklachten. Adviseer zorgvragers wel om activiteit te doseren en op tijd rustmomenten in te plannen. Ontstoken gewrichten kunnen dan het beste gekoeld worden. Is er sprake van slijtage of pijn? Raad dan aan het gewricht te verwarmen (1)(5).
Reuma is een pijnlijk aandoening. Soms zijn de pijnklachten van een zorgvrager zelfs erger dan je op grond van de ziekte-activiteit mag verwachten. Er kan dan sprake zijn van secundaire pijn (1). In elk geval is het belangrijk om samen met de zorgvrager de effecten van pijn op zijn leven in kaart te brengen en na te gaan. Ook kun je de zorgvrager helpen zoeken naar een effectieve coping. Om zo de invloed van voortdurende pijn op dagelijkse activiteiten en de stemming beheersbaar te maken. Kijk voor handige tips en adviezen in het zorgpad Pijn.
Werkt je volgens de OMAHA-classificatie? Download hier het voorbeeldplan.
Een zorgplan maken volgens NANDA-NIC-NOC? Download hier het voorbeeldplan.
Bij reumatische aandoeningen is het belangrijk om korte lijnen te hebben met de gespecialiseerd verpleegkundige (6). Deze kan de zorgvrager ondersteunen. Bijvoorbeeld met het versterken van zelfmanagement, educatie, leefstijl en preventie. Maar ook bij het het voorkomen van complicaties of nadelige gevolgen van ziekte en/of behandeling en het behoud of stimuleren van zelfstandig functioneren. Ook bij het beoordelen van de ziekteactiviteit kan de reumaverpleegkundige ondersteunen (7).
Daarnaast kan de verpleegkundig specialist of gespeciealiseerd reumaverpleegkundige jouw en je wijkteam ondersteunen. Bijvoorbeeld met scholingen, handige innovaties, relevante onderzoeken en laagdrempelig advies over reumatische aandoeningen.
Heeft een zorgvrager moeite dagelijkse handelingen of zijn ze pijnlijke? Dan kun je als wijkverpleegkundige voorlichting geven over gewrichtsbescherming (8) en gebruik van hulpmiddelen (9).
Maar schakel ook altijd een ergotherapeut in. Een ergotherapeut kan meedenken hoe zorgvragers met reuma dagelijkse handelingen efficiënter kunnen uitvoeren en met minder belasting van de pijnlijke gewrichten. Ook brengen ergotherapeuten in kaart welke hulpmiddelen er gebruikt zouden kunnen worden. Denk hierbij aan hulpmiddelen die ondersteunen in de fijne motoriek én grove motoriek. Maar ook om bijvoorbeeld het risico op vallen te verminderen. Ergotherapeuten kunnen ook heel goed advies geven als patiënten tegen werkgerelateerde problemen aanlopen, eventueel kunnen ze zelfs de werkplek bezoeken om passende hulpmiddelen te adviseren.
Gespecialiseerde hand-. ergo- of fysiotherapeuten begeleiden zorgvragers met handklachten. Ze brengen de handklachten in kaart en kijken vervolgens wat nodig is om deze klachten te verminderen of de functionaliteit weer te vergroten. Dit kan zijn door het geven van adviezen in het gebruik van de handen, oefeningen en hulpmiddelen. Maar ook met braces, ortheses of andere ondersteuning van de hand en pols gewrichten. Ook nemen zij zo nodig contact op met de gespecialiseerde reumaverpleegkundigen (10).
Door de reumatische aandoening en ontstekingsactiviteit kunnen er pijn en standsafwijkingen aan de gewrichten in de voet en enkel ontstaan. De medisch pedicure, de podotherapeut en orthopedisch schoenmaker en voetentrainer fysiotherapeut kunnen zorgvragers met voetklachten begeleiden.
Denk hierbij aan het verwijderen van eelt en likdoorns en de inzet van hulpmiddelen als teenspreiders en nagelbeugels. Maar natuurlijk ook oefeningen en aangepaste schoenzolen en aangepaste schoenen, zodat de voeten voldoende ruimte krijgen (11).
Aandacht voor voeding is belangrijk bij zorgvragers met reumatische aandoeningen. Want goed eten draagt bij aan sterke botten, een gezond gewicht. kan jichtaanvallen verminderen en de werking van medicatie bevorderen. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat voeding of een bepaald dieet reuma kan voorkomen of genezen. Ook is er geen bewijs dat bepaalde voeding pijn of klachten vermindert (12). Wel zijn er aanwijzingen dat dat anti-inflammatoire diëten met plantaardig en onbewerkt voedsel gunstig is voor ontstekingsziekten en chronische aandoeningen. Op dit moment wordt dat nog volop onderzocht (13)(1). Het effect van voeding verschilt van persoon tot persoon. Een diëtist kan hierover meedenken en adviseren.
Meer dan de helft van de mensen met een reumatische ziekte gebruikt complementaire therapie. Dit houdt in dat zij naast hun reguliere medicatie middelen gebruiken om pijn of andere kwalen te verlichten. Bijvoorbeeld met kruiden of olie (13). De meeste complementaire therapieën zijn niet wetenschappelijk bewezen. Maar het kan wel zo zijn dat complementaire therapie verlichting geeft naast de voorgeschreven medicatie van de behandelende arts. De cliënt is ook actief bezig met zijn ziekte, en alleen dát kan al helpen om om te gaan met de ziekte en de klachten en beperkingen die dat geeft (14). Hieronder een overzicht van de bekendste therapieën, zodat je zorgvragers hier eventueel over kan informeren.
Acupunctuur wordt bij reuma vaak ingezet om energieblokkades op te heffen, waardoor zwellingen, ontstekingen, stijfheid en pijn afnemen en gewrichten beter functioneren. Ook kan acupunctuur bijdragen aan verbetering van de weerstand (13)(16).
Homeopathie is een behandeling met een homeopathisch medicijn. Deze zijn gemaakt van sterke verdunde planten of mineralen. Deze moeten het lichaam prikkelen om zich te herstellen, zodat klachten verminderen. Er is nog geen sluitende onderzoeken over de werkzaamheid van homeopathische medicijnen bij specifieke reumatische aandoeningen (13)(17).
Sommige mensen met reumatische aandoeningen gebruiken kruiden, planten en kruidenmiddelen om klachten te verminderen. Ze nemen het als thee, door het eten of in de vorm van supplementen. Denk hierbij aan (17):
Visolie
gamma linoleenzuur (GLA)
Kattenklauw
Thunder god vine
Avocado sojaboon olie
Boswelia
Kurkuma
Duivelsklauw
MSM (methylsulfonylmethane)
Glucosamine
Van veel kruiden supplementen is het nog niet bekend welke bijwerkingen er kunnen optreden en of ze invloed hebben op de reguliere medicatie, adviseer daarom de cliënt altijd voor start om te overleggen met de behandelende arts (13) .
In een kuroord kunnen zorgvragers met reumatische aandoeningen terecht voor behandeling en begeleiding door verschillende behandelaars. Daarbij wordt gebruikgemaakt van natuurlijke bronnen. Ook wordt er veel oefen- en bewegingstherapie gedaan met verschillende therapeuten. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een verblijf in een kuuroord (13).
Nursing. Nursing Challenge Reumatoïde artritis. Dit zijn de verpleegkundige aandachtspunten [Internet]. [geraadpleegd op 16 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.nursing.nl/challenge-article/nursing-challenge-reumatoide-artritis-dit-zijn-de-verpleegkundige-aandachtspunten/
Antonius Ziekenhuis. Thuismonitoring via de RA-meter [Internet]. [geraadpleegd op 16 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.antoniusziekenhuis.nl/thuismonitoring-de-ra-meter
UMC Utrecht. Medicatie bij reuma [Internet]. [geraadpleegd op 16 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.umcutrecht.nl/nl/behandeling/medicatie-bij-reuma
ReumaNederland. Overzicht medicijnen bij reuma [Internet]. [geraadpleegd op 16 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.reuma.nl/over-reuma/behandelingen/medicijnen/overzicht-medicijnen-bij-reuma
ReumaNederland. Leven met reuma - leefstijl [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.reuma.nl/leven-met-reuma/leefstijl
V&VN. Expertise reumaverpleegkundige [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. beschikbaar op https://www.venvn.nl/media/rjgffgkp/210163-v-vn-expertise-reumaverpleegkundige.pdf
Federatie Medisch Specialisten. Organisatie van zorg bij reumatoïde artritis [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/reumato_de_artritis_ra/organisatie_van_zorg_bij_reumatoide_artritis.html
Isala. Adviezen gewrichtsbescherming [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.isala.nl/patientenfolders/6565-adviezen-gewrichtsbescherming/
ReumaNederland. Hulpmiddelen en tips bij dagelijkse bezigheden [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.reuma.nl/leven-met-reuma/hulpmiddelen-en-aanpassingen/hulpmiddelen-en-tips-bij-dagelijkse-bezigheden
ReumaNederland. Behandeling bij handklachten in het kort [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.reuma.nl/over-reuma/behandelingen/behandelingen-bij-handklachten/behandeling-bij-handklachten-in-het-kort
Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://reumazorgnederland.nl/podotherapie-podotherapeut/
ReumaNederland. Leefstijl - voeding [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.reuma.nl/leven-met-reuma/leefstijl/voeding
ReumaNederland. Soorten alternatieve behandelingen [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.reuma.nl/over-reuma/behandelingen/alternatieve-behandeling/soorten-alternatieve-behandelingen
Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Terugblik webinar ‘Reuma en complementaire behandelingen' {internet]. 2025 [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: . https://reumazorgnederland.nl/terugblik-webinar-reuma-en-complementaire-behandelingen/)
Reumanet. Behandelingen [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://reumanet.be/behandelingen
Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. Acupunctuur en reuma [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://www.acupunctuur.nl/artikelen/acupunctuur-en-reumatische-aandoeningen
Vereniging voor Homeopathie. Onderzoek homeopathie bij reumatische aandoeningen [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://vereniginghomeopathie.nl/wetenschap/onderzoek-homeopathie-bij-reumatische-aandoeningen/
Nationale. Vereniging ReumaZorg. Medicijn - kruidenmiddel [Internet]. [geraadpleegd op 17 februari 2025]. Beschikbaar op: https://reumazorgnederland.nl/medicijn-kruidenmiddel/